Η παθολογία της στοματικής κοιλότητας αποτελεί σημαντικό τμήμα της παθολογίας του ανθρώπου. Το στόμα είναι ένα σημαντικό όργανο με πολλές διαφορετικές λειτουργίες και είναι επιρρεπής σε μια ποικιλία ιατρικών ιατρικών διαταραχών. Πάνω από 700 συστηματικά νοσήματα μπορεί να εκδηλώσουν ευρήματα στη στοματική κοιλότητα.

Η παθολογία του Στόματος είναι η εξειδίκευση που ασχολείται με την διάγνωση και αντιμετώπιση νόσων και παθήσεων που εκδηλώνονται και επηρεάζουν τη στοματική κοιλότητα. Τα νοσήματα και οι παθήσεις που εμφανίζονται στο στόμα είναι δυνατό να οφείλονται σε τοπικά αίτια, ή σε εκδηλώσεις συστηματικής παθολογίας. Οι εκδηλώσεις που μπορεί να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα πιθανόν να οφείλονται στους παρακάτω παράγοντες:

– Φλεγμονώδης παράγοντες (Μικροβιακός, Ιογενής, Μυκητιασικός κλπ)

– Τραυματικοί παράγοντες

– Αγγειακοί παράγοντες

– Μεταβολικά νοσήματα

– Αυτοάνοσα νοσήματα

– Νευρολογικοί παράγοντες

– Κληρονομικοί παράγοντες

– Φαρμακολογικοί παράγοντες

– Διατροφικοί παράγοντες

– Περιβαλοντικοί παράγοντες

– Αλλεργικοί παράγοντες

– Γαστρεντερολογικοί παράγοντες

– Ογκολογικοί – Νεοπλασματικοί παράγοντες (καλοήθεις, κακοήθεις)

– Άγνωστοι παράγοντες

– Βλεννογονίτιδες από επικουρικές θεραπείες (Ακτινο/Χημειοθεραπείες)

 

Η κλινική αξιολόγηση και διάγνωση των ασθενειών των ιστών του στόματος εμπίπτει στο πεδίο των ειδικών της στοματικής κοιλότητας. Αυτοί ασχολούνται με την παθολογία, τη φύση, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των ασθενειών που επηρεάζουν τις στοματική και γναθοπροσωπική περιοχή, καθώς και τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα αυτών των ασθενειών. Έτσι λοιπόν η ενδελεχής εξέταση της στοματικής κοιλότητας παρέχει τη δυνατότητα να αποκαλύψουμε σημεία και συμπτώματα που οφείλονται στις παραπάνω νόσους και παθήσεις. Ο προσδιορισμός λοιπόν των ενδοστοματικών ευρημάτων που είναι δυνατό να οφείλονται ειδικά σε μια συστηματική νόσο, ή σε συνδυασμό αυτών και με τις απαραίτητες διαγνωστικές, απεικονιστικές, εργαστηριακές εξετάσεις, οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της. Ανάλογα με την περίπτωση, όταν απαιτείται μικροσκοπική αξιολόγηση, λαμβάνεται βιοψία.