Ασθένειες και όγκοι σιαλογόνων αδένων

Οι σιαλογόνοι αδένες παράγουν το σίελο για να υγραίνεται το στόμα, για να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα και να αφομοιώσει τα τρόφιμα. Τρεις είναι οι τύποι των μεγάλων σιαλογόνων αδένων, της παρωτίδας, του υπογνάθιου και του υπογλώσσιου αδένα. Ο σίελος καταλήγει στο στόμα μέσω των μικρών σωλήνων που ονομάζονται εκφορητικοί πόροι των σιαλογόνων αδένων.

Η παρωτίδα παράγει το 25% του σίελου, ο υπογνάθος αδένας το 70% και ο υπογλώσσιος αδένας το 5% καταλήγει στο στόμα κάτω από τη γλώσσα στο έδαφος του στόματος.

Επιπλέον, οι ελάσσονες σιαλογόνοι αδένες που είναι περιπου 600-1000 αδένες βρίσκονται διάσπαρτοι στα χείλη, στην εσωτερική πλευρά της παρειάς, και γενικά στο εσωτερικό του στόματος και του φάρυγγα.

Η πιο κοινή αιτία των προβλημάτων των σιελογόνων αδένων εμφανίζεται όταν οι πόροι τους αποφράσσονται και ο σίελος δεν μπορεί να παροχετευθεί.

 

 

Προβλήματα με τους εκφορητικούς πόρους των σιαλογόνων αδένων

 

 

Σιαλολιθίαση

Είναι μια κατάσταση όπου σχηματίζονται μικροσκοπικές πέτρες- λίθοι εντός των σιαλογόνων αδένων. Οι λίθοι αυτοί αποτελούνται από ασβέστιο.

Μερικοί από αυτούς τους λίθους δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά μερικές αποφράζουν τους εκφορητικούς πόρους. Η ροή του σίελου μερικώς ή πλήρως σταματά και ο αδένας διογκώνεται και μπορεί να αναπτυχθεί μόλυνση.

 

 

 

Σιαλαδενίτιδα

Είναι μια επώδυνη λοίμωξη του σιαλογόνου αδένα. Ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας ή αναερόβια βακτήρια είναι συνήθως η αιτία. Η κατάσταση αυτή είναι κοινή στους ηλικιωμένους που έχουν σιαλολιθίαση των σιαλογόνων αδένων, αλλά και στα βρέφη επίσης μπορεί να αναπτυχθεί σιαλαδενίτιδα κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

Η σιαλαδενίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή λοίμωξη, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Ιογενείς λοιμώξεις όπως παρωτίτιδα, γρίπη, ιών Coxsackie, echovirus και ο κυτταρομεγαλοϊός μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των σιαλογόνων αδένων.

 

Κύστεις

Μπορούν να αναπτυχθούν στους σιαλογόνους αδένες μετά από λοιμώξεις τραυματισμούς,, λίθους ή όγκους. Μερικές φορές τα μωρά γεννιούνται με κύστεις στην παρωτίδα λόγω ενός προβλήματος με την πρόωρη ανάπτυξη των αυτιών.

 

Όγκοι των σιαλογόνων αδένων

Οι περισσότεροι όγκοι των σιαλογόνων αδένων είναι καλοήθης, αλλά μπορούν επίσης να είναι και κακοήθης. Η παρωτίδα είναι ο πιο συχνός σιαλογόνος αδένας, σε σχέση με τους υπόλοιπους που παρουσιάζονται όγκοι.

Πλειόμορφα αδενώματα (ή μικτός όγκος)

Αποτελούν τον πιο κοινό όγκο στην παρωτίδα. Μεγαλώνει αργά και είναι καλοήθης. Ένα πλειόμορφο αδένωμα ξεκινά ως ένα ανώδυνο εξόγκωμα στο πίσω μέρος της γνάθου, ακριβώς κάτω από το λοβό του αυτιού, στην περιοχή της ουράς της παρωτίδος όπως λέγεται. Αυτό είναι πιο συχνό σε γυναίκες.

Καλοήθη πλειόμορφα αδενώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν στον υπογνάθιο αδένα και τους μικρούς σιαλογόνους αδένες, αλλά λιγότερο συχνά από ότι στην περιοχή της παρωτίδας.

Όγκος του Warthin (ή θυλώδες κυσταδενολέμφωμα)

Είναι ο δεύτερος πιο συνήθης καλοήθης όγκος της παρωτίδας. Είναι πιο συχνός σε ηλικιωμένους άνδρες και μπορεί να αναπτυχθεί και στις δύο παρωτίδες του προσώπου.

Νεοπλασίες κακοήθων όγκων είναι σπάνιοι στους σιαλογόνους αδένες και εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 50 - 60. Ορισμένοι τύποι αυξάνονται γρήγορα και μερικοί είναι αργοί στην ανάπτυξή τους.

 

 

Άλλες παθολογικές καταστάσεις των σιαλογόνων αδένων

Σύνδρομο Sjögren

Είναι μια χρόνια συστηματική πάθηση και κατατάσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Παρουσιάζει συμπτώματα μη έκκρισης ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται η νόσος, από τους σιαλογόνους αδένες, τους δακρυϊκούς και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι μεσήλικες γυναίκες πλήττονται περισσότερο. Το σύνδρομο Sjögren παρουσιάζεται συχνά σε άτομα που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο, σκληροδερμία και πολυμυοσίτιδα.

Σιαλαδένωση

Είναι μια ανώδυνη διόγκωση των σιαλογόνων αδένων χωρίς γνωστή αιτία. Η παρωτίδα είναι συνήθως ο προσβαλόμενος αδένας.

Συμπτώματα

Η σιαλολιθίαση αρχίζει συνήθως ως μια οδυνηρή αίσθηση κάτω από τη γλώσσα. Ο πόνος μπορεί να αυξηθεί με τη ροή του σάλιου, ιδίως κατά την ώρα του φαγητού.

Στη σιαλαδενίτιδα δημιουργείται ένα επίπονο αίσθημα στη παρειά ή κάτω από το γένειο (πηγούνι). Δυσάρεστη γεύση από πύον που καταλήγει στο στόμα και πιθανόν πυρετός όπου μπορεί να υπάρξει.

Γενικευμένες ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν πυρετό, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους και πόνος στις αρθρώσεις σε ολόκληρο το σώμα. Αν ο ιός εγκατασταθεί στην περιοχή των παρωτίδων αδένων, οι δύο πλευρές του προσώπου διογκώνονται μπροστά από τα αυτιά.

Σε μια κοινή κύστη στο εσωτερικό του κάτω χείλους, αυτή μπορεί να ραγεί και να τρέξει κίτρινο υγρό. Άλλες κύστεις μπορεί να εμποδίζουν κατά το φαγητό, την ομιλία ή την κατάποση.

Σε όγκους, μια καλοήθης ή κακοήθης βλάβη μπορεί να αναπτυχθεί στην υπερώα το έδαφος του στόματος, την παρειά, τη γλώσσα ή κάτω από το γένειο. Δημιουργεί συμπτώματα αργά και συχνά είναι επώδυνη.

Το σύνδρομο Sjögren προκαλεί μειωμένη έκκριση από τους αδένες. Ξηροστομία, φθορά των δοντιών, έλκη στο στόμα, διογκωμένους σιαλογόνους αδένες, σιαλολιθίαση και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις των σιαλογόνων αδένων είναι πιθανά συμπτώματα. Το σύνδρομο επηρεάζει επίσης την υγρασία στα μάτια, στα οποία ενδέχεται να προκαλέσει χρόνιες μολύνσεις των οφθαλμών, έλκη του κερατοειδούς και απώλεια της όρασης.

Η σιαλαδένωση είναι συνήθως ανώδυνη, αλλά οι παρωτιδικοί αδένες διογκώνονται.

Διάγνωση

Ο ιατρός θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Κατά τη διάρκεια της φυσικής κλινικής εξέτασης, θα εξετάσει την κεφαλή, το λαιμό και το εσωτερικό του στόματός σας για τυχόν διογκώσεις, έλκη ή περιοχές πόνου.

Μπορεί να δοθεί από τον ιατρό, ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία για τυχόν λίθους ή όγκους. Η βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ένας όγκος είναι κακοήθης ή καλοήθης. Δοκιμές λειτουργίας υπερέκκρισης, οφθαλμολογικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση συνδρόμου Sjögren. Μια σιαλογραφία ακτίνων Χ που χρησιμοποιεί χρωστική ουσία για να ψάξουν για τα προβλήματα στους εκφορητικούς πόρους των σιαλογόνων αδένων.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η ακριβής αιτία σχηματισμού λίθων δεν είναι γνωστή, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατάσταση όπως:

Αφυδάτωση, η οποία αυξάνει το σίελο.

Μειωμένη πρόσληψη τροφής, που μειώνει την ανάγκη για σίελο.

Αντισταμινικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, ψυχιατρικά φάρμακα και άλλα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την παραγωγή σιέλου.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν σιαλαδενίτιδα είναι:

Η αφυδάτωση, ο υποσιτισμός, οι διατροφικές διαταραχές.

Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, χρόνιες ασθένειες, καρκίνος, προωρότητα.

Τα αντισταμινικά, διουρητικά, ψυχιατρικά φάρμακα, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, βαρβιτουρικά.

Ιστορικό συνδρόμου Sjogren.

Επαγγέλματα που χρειάζεται να φυσούν αέρα (παίζοντας τρομπέτα, κατασκευή φυσητού γυαλιού).

Οι παράγοντες κινδύνου για πλειόμορφα αδενώματα περιλαμβάνουν:

Έκθεση σε ακτινοβολία, κάπνισμα.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των σιαλογόνων αδένων είναι:

Σύνδρομο Sjögren, έκθεση σε ακτινοβολία, κάπνισμα

Σιαλαδένωση είναι πιο πιθανή να αναπτυχθεί σε άτομα που είναι παχύσαρκα, έγκυες ή θηλάζουσες, άτομα που είναι υποσιτισμένα ή έχουν διατροφικές διαταραχές, αλκοολικούς με κίρρωση του ήπατος και σε άτομα που έχουν νεφρική ανεπάρκεια ή προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα.

Θεραπεία

Μικροί λίθοι θα μπορούσαν να περάσουν από τον εκφορητικό πόρο χωρίς θεραπεία. Ένας ιατρός μπορεί να είναι σε θέση να αφαιρέσει ένα λίθο, αν η πέτρα είναι κοντά στο άνοιγμα του εκφορητικού πόρου. Τα κύματα υπερήχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συντρίψουν μεγάλους λίθους σε μικρά κομμάτια. Μεγάλοι λίθοι που βρίσκονται βαθύτερα είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. Σήμερα με την ενδοσκοπική παρέμβαση στους σιαλογόνους αδένες, μπορούμε να αφαιρέσουμε λίθους που βρίσκονται σε βαθύτερα σημεία του εκφορητικού πόρου. Εάν δεν μπορούν να αφαιρεθούν και τα συμπτώματα του πόνου ή λοίμωξης επιμένουν, ο σιαλογόνος αδένας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί.

Βακτηριακές λοιμώξεις απαιτούν τη λήψη αντιβιοτικών, είτε από το στόμα ή ενδοφλέβια (IV). Ζεστά επιθέματα τοποθετούνται επί του μολυσμένου αδένα. Μασώντας ξινές καραμέλες ενισχύεται τη ροή του σίελου. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί σε καταστάσεις καμίας βελτίωσης. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στη θεραπεία μιας ιογενής λοίμωξης. Ο οργανισμός πρέπει να χρησιμοποιήσει το δικό του αμυντικό σύστημα για να απαλλαγεί από έναν ιό. Ανάπαυση, αυξημένη λήψη υγρών και αντιπυρετικά φάρμακα για τον πυρετό, είναι οι καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσουμε τον οργανισμό στη θεραπεία του.

Μικρές κύστεις μπορούν να αδειάσουν χωρίς θεραπεία. Μεγάλες κύστεις μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τους. Μερικές φορές γίνεται θεραπεία με ακτινοβολία για την πρόληψη της υποτροπής, αλλά αυτό εξαρτάται από τον τύπο του όγκου.

Οι κακοήθεις όγκοι απαιτούν χειρουργική επέμβαση, αν είναι δυνατόν. Ορισμένοι όγκοι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση μόνο, άλλοι απαιτούν ακτινοβολία και χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση. Ακτινοβολία και χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται επίσης για τους όγκους που είναι ανεγχείρητοι.

Διάφορα φάρμακα βοηθούν στην μείωση της ξηροστομίας.