Γενικές πληροφορίες για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Η επιλογή για την αντικατάσταση δοντιών που λείπουν

Στατιστικά φαίνεται ότι το 60% των ενηλίκων από 35-44 ετών έχουν απωλέσει τουλάχιστον ένα μόνιμο δόντι λόγω ατυχήματος, ασθένειας των ούλων (περιοδοντίτιδα), αποτυχημένης ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση), ή λόγω οδοντικής τερηδόνας. Ακόμα περισσότερο, μέχρι την ηλικία των 74 ετών, το 26% των ενηλίκων έχουν χάσει όλα τα μόνιμα δόντια τους.

Πριν από είκοσι χρόνια, για να μπορέσουν οι ασθενείς αυτοί να μασήσουν ικανοποιητικά, να μιλήσουν καθαρά και να χαμογελάσουν όμορφα, δεν υπήρχε άλλη λύση από την κατασκευή μιας ακίνητης γέφυρας ή μίας κινητής τεχνητής οδοντοστοιχίας.

Όμως, οι ακίνητες γέφυρες και οι κινητές τεχνητές οδοντοστοιχίες, δεν είναι η καλύτερη λύση και συχνά συνοδεύονται από διάφορα προβλήματα. Οι κινητές τεχνητές οδοντοστοιχίες μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη κοινωνική θέση εάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας γλιστρήσουν, ή προκαλέσουν ενοχλητικούς θορύβους. Ακόμα περισσότερο, οι ακίνητες γέφυρες επηρρεάζουν τα διπλανά υγιή δόντια ενώ οι κινητές οδοντοστοιχίες συνήθως προκαλούν απορρόφηση του οστού της περιοχής όπου λείπουν τα δόντια. Ο συχνός τερηδονισμός, η περιοδοντική νόσος (ασθένεια των ούλων) και άλλοι παράγοντες συχνά καταδικάζουν την ακίνητη γέφυρα σε πρώιμη αποτυχία. Για αυτούς τους λόγους, οι ακίνητες γέφυρες και οι κινητές οδοντοστοιχίες συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση κάθε επτά με δεκαπέντε χρόνια.

Ιστορικά στοιχεία

Στη αρχή της δεκαετίας του 1950, ο Σουηδός επιστήμονας Per-Ingvar Branemark, παρατήρησε ότι ένα συγκεκριμένο είδος μετάλλου, το τιτάνιο μπορεί να κολλήσει με το οστό. Την διαδικασία αυτή την ονόμασε οστεοενσωμάτωση. Στην συνέχεια αναπτύχθηκαν διάφορα ιατρικά συστήματα που βασίστηκαν στην ανακάλυψη αυτή και χρησιμοποιούν το καθαρό τιτάνιο τόσο στην αντικατάσταση χαμένων δοντιών όσο και σε άλλες εφαρμογές της ιατρικής. Τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων από τιτάνιο είναι τόσο υψηλά (95%), ώστε το ερώτημα που τίθεται πλέον για αυτά δεν είναι κατά πόσο τοποθετούνται και δουλεύουν, αλλά πλέον που αλλού μπορούν να χρησιμεύσουν.

Τα πρώτα οδοντικά εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πριν από 4 με 5 δεκαετίες από τον καθηγητή Branemark. Από τότε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο ασθενείς, έχουν θεραπευθεί με εμφυτεύματα τιτανίου σε αντικατάσταση των απολεσθέντων τους δοντιών.

Ότι ξεκίνησε σαν θεραπεία για τα άτομα χωρίς δόντια και την ελπίδα για φυσιολογική λειτουργία του στόματός τους, σήμερα έχει αναπτυχθεί σε ρεαλιστικό όφελος. Είναι συναρπαστική η ελπίδα της αποκατάστασης σημαντικών πραγμάτων που έχουν χαθεί ιδιαίτερα όταν αφορούν το σώμα μας. Με τα οδοντικά εμφυτεύματα από τιτάνιο δεν είναι απλά μια ελπίδα. Είναι πραγματικότητα.

Η ανατομία ενός οδοντικού εμφυτεύματος

Το οδοντικό εμφύτευμα που έχει σχεδιασθεί για να αντικαταστήσει ένα δόντι αποτελείται από τρία μέρη:

  1. το εμφύτευμα τιτανίου που ενώνεται με την γνάθο (οστό),
  2. το στήριγμα που προεξέχει από την γραμμή των ούλων καθώς αποτελεί την προέκταση του εμφυτεύματος τιτανίου και τέλος
  3. την στεφάνη (κορώνα), η οποία κατασκευάζεται από τον προσθετολόγο ή γενικό οδοντίατρο για να εφαρμόσει στο στήριγμα και να αποδόσει την φυσική όψη του δοντιού.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα σημαίνουν συνεργασία-ομαδική προσπάθεια

Τα οδοντικά εμφυτεύματα συνδυάζουν τις εξελίξεις στη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία, με τη ομαδική προσέγγιση τους από διάφορες ιατρικές ειδικοτήτες. Ένα επιτυχημένο εμφύτευμα προϋποθέτει ότι όλα τα μέρη που συμμετέχουν, ο ασθενής, ο προσθετολόγος οδοντίατρος (ο οποίος κατασκευάζει την στεφάνη-κορώνα για το εμφύτευμα) και ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός ο οποίος θα τοποθετήσει χειρουργικά το εμφύτευμα, ακολουθούν ένα προσεκτικό σχέδιο θεραπείας.

Όλα τα μέλη της ομάδας παραμένουν σε στενή επικοινωνία μεταξύ τους, για να είναι σίγουροι ότι καθένας έχει κατανοήσει ξεκάθαρα τι χρειάζεται να γίνει ώστε να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του ασθενή. Απαραίτητο είναι η αξιολόγηση του ασθενή που περιλαμβάνει μια λεπτομερή εξέταση, ακτινογραφίες και μια συζήτηση του ασθενή με τα μέλη της ομάδας.

Τα Βήματα της Θεραπείας

1ο Βήμα: Οστεοενσωμάτωση

Το πρώτο βήμα είναι η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων τιτανίου.

Τα εμφυτεύματα θα παραμείνουν θαμμένα κάτω από τα ούλα (εντός του οστού), για 3-5 μήνες περίπου. Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου γίνεται η οστεοενσωμάτωση.

2ο Βήμα: Η αποκάλυψη των εμφυτευμάτων

Το δεύτερο βήμα της διαδικασίας περιλαμβάνει την αποκάλυψη των εμφυτευμάτων και την σύνδεση της κορυφής τους με ειδικές βάσεις.

Έτσι ολοκληρώνεται το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν τα καινούρια σας δόντια.

3ο Βήμα: Η τοποθέτηση των νέων σας δοντιών

Το τελικό βήμα είναι η τοποθέτηση των νέων σας δοντιών.

Με τεχνικές που εξασφαλίζουν άριστο μέγεθος, σχήμα, χρώμα και εφαρμογή, αυτά τα νέα σας δόντια θα εναρμονισθούν με τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας και τα υπόλοιπα φυσικά σας δόντια.

Τι μπορεί να αποκατασταθεί;

Έχοντας ένα συνολικό ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 95% και σχεδόν 50 χρόνια κλινικής έρευνας, που συνηγορούν υπέρ των οδοντικών εμφυτευμάτων, αυτά είναι συχνά η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για την αντικατάσταση δοντιών που λείπουν. Η απώλεια των προσθίων δοντιών έχει εξαιρετικές απαιτήσεις. Η πρόκληση είναι να αντικατασταθεί το δόντι που έχει τώρα χαθεί, ανάλογο τόσο σε εμφάνιση όσο και σε λειτουργικότητα, χωρίς να βλαφθούν τα υπόλοιπά σας δόντια ή ούλα.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
Η επιθυμία σας για φυσική εμφάνιση λαμβάνεται υπόψιν στην θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα. Οι λύσεις που προσφέρονται με τις γέφυρες που στηρίζονται σε οδοντικά εμφυτεύματα έχουν τα πλεονεκτήματα των καλύτερων αισθητικών δυνατοτήτων που διατίθονται στην μοντέρνα οδοντιατρική.

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
Η ιδανική αποκατάσταση των απωλεσμένων σας δοντιών πρέπει να έχει την ίδια αίσθηση με τα φυσικά σας δόντια και να είναι εύκολος ο καθαρισμός και συντήρησή τους. Επίσης θα σας ευχαριστήσει το γεγονός ότι για την θεραπεία σας δεν χρειάσθηκε να τροχισθεί ένα ή περισσότερα από τα φυσικά σας δόντια.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Για την θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα έχει γίνει διεξοδική και σε βάθος έρευνα ιδίως όταν αφορά συγκεκριμένα συστήματα που προσφέρονται από συγκεκριμένες εταιρείες. Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και εγγύηση αυτής της λύσης είναι πλέον καθιερωμένη και δημοσιευμένη σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. Ο ιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας πως αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα θα ισχύσουν και σε εσάς. Οι γέφυρες που στηρίζονται σε οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τα απωλεσμένα σας δόντια και ακόμα περισσότερο προσφέρουν ένα πολύ καλό συνδυασμό αισθητικής, αυτοπεποίησης και ασφάλειας.

Είστε υποψήφιοι για οδοντικά εμφυτεύματα;

Είτε είστε νέος, μεσήλικας ή ηλικιωμένος, είτε χρειάζεστε να αντικαταστήσετε ένα δόντι, αρκετά ή όλα τα δόντια σας, υπάρχει μια λύση με οδοντικά εμφυτεύματα για σας. Εάν εξαιρέσουμε τα παιδιά που μεγαλώνουν ακόμα, τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν τη καλύτερη επιλογή ανεξάρτητα από την ηλικία, ακόμα και για αυτούς που ανησυχούν για τα παρακάτω σε σχέση με την υγεία τους:

Υπάρχοντα ιατρικά προβλήματα:
Εφόσον μπορείτε να κάνετε τις συνηθισμένες οδοντιατρικές θεραπείες, σε γενικές γραμμές μπορείτε να έχετε και ένα οδοντικό εμφύτευμα. Αν και συνιστώνται προληπτικά μέτρα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συνήθως επιτυχημένοι υποψήφιοι για θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα.

Παθήσεις των ούλων ή προβληματικά δόντια:
Σχεδόν όλα τα εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν σε ασθενείς που έχουν απωλέσει τα δόντια τους εξαιτίας περιοδοντικής νόσου ή τερηδόνας έχουν πετύχει.

Ύπαρξη κινητών μερικών ή ολικών τεχνητών οδοντοστοιχίών:
Τα εμφυτεύματα μπορούν να αντικαταστήσουν κινητές γέφυρες ή ολικές οδοντοστοιχίες ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συγκρατήσουν και να σταθεροποιήσουν την τεχνητή οδοντοστοιχία, κάνοντας την πολύ πιο άνετη.

Καπνίζοντες:
Παρόλο που το κάπνισμα χαμηλώνει το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων, δεν αποκλείει τη δυνατότητα να αποκτηθούν.

Απώλεια οστού:
Η οστική απώλεια δεν είναι ασυνήθιστη σε άτομα τα οποία έχουν απωλέσει δόντια ή είχαν περιοδοντική νόσο. Οι στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρουργοί είναι εκπαιδευμένοι και έμπειροι στην μεταμόσχευση οστού ώστε με ασφάλεια και για πάντα να στερεώσουν ένα εμφύτευμα.

Η αντικατάσταση ενός φυσικού δοντιού με εμφύτευμα στα παιδιά συνήθως αναβάλλεται μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους.